donderdag 7 april 2011

All about nails


We weten allemaal dat je er nagellak op kan smeren en je vingers beschermt, maar in dit artikel kijken we even iets verder dan dat...

Algemeen
De echte functie van nagels is om de zenuw uiteinden in je vingertoppen te beschermen, waardoor je daar geen eelt krijgt en behoudt je het gevoel in de vingertoppen. Best slim bedacht, niet? Menselijke nagels groeien zo,n 1mm per dag, maar bij mannen iets sneller dan bij vrouwen. Zou omgekeerd moeten zijn :)! Het duurt ongeveer 6 tot 8 maanden om een volledige nagel opnieuw te laten aangroeien, bij je teennagels is dat zelfs 18 maanden. Probeer dus je nagels lekker te laten zitten, anders ben je een half- tot 3 jaar niet zo blij ;).

Het witte randje van je nagel wordt balba genoemd, wat afgeleid is van het Latijnse woord alba wat wit betekent. Het roze gedeelte van je nagel wordt je nagelbed genoemd. Sommige mensen zijn verslaafd aan nagelbijten waardoor je nagelbed korter wordt. Je nagelplaat, de bovenkant van je nagel, bestaat uit 3 lagen:
  • De hoornlaag (ook wel schubbenlaag), is de bovenste laag die loslaat als je nagel uitdroogt, oftewel splijtende nagels. We weten nu dus wat de oorzaak is van splijtende nagels. Heb je hier last van? Koop dan een voedende en vochtinbrengende lak of créme.
  • De keratinelaag (ook wel spongslaag), neemt alle voedingstoffen op en houdt vocht en vet vast.
  • De epitheellaag, de onderste laag, is de bevestiging van de nagelwal. Zit aan de zijkant van de nagelplaat.
Soorten
Er zijn drie soorten nagels. De droge/harde nagel, de slappe nagel en de normale nagel. Iedere nagel heeft een andere verzorging nodig. Gebruik bijv. bij de droge nagel geen nagel verharder en kun je het beste je nagels voeden met een olie.

Nagels vijlen
Nagels vijlen lijkt heel simpel, maar kan je nagels makkelijk en snel beschadigen, dus hier een paar tips:
-Vijl altijd in een richting! Erg belangrijk omdat de nagel dus uit verschillende lagen bestaat die gaan bewegen als je zo vijlt waardoor er nieuwe scheurtjes ontstaan. Het aller beste is om van buiten naar binnen de vijlen.


-De glasvijl is het beste voor je nagels. IJzeren en diamanten vijlen hebben hetzelfde effect als zigzaggend nagels vijlen. Glasvijlen zijn vaak ook slijtvast.
-Nail buffers zijn ook een aanrader! Hiermee kun je je nagelbed polijsten en worden ze super glad. Zo blijft je nagellak langer zitten en zien ze er mooier uit. Maar doe dit niet te vaak, ongeveer 1 keer per maand. Een ridgefiller geeft hetzelfde effect. Dat is een soort basecoat die je nagelblad `opvult` waardoor ze ook glad worden.
-En als laatste, knip nooit je nagels, daardoor splijten ze ook.

Do's en Dont's
Do's:
-Verzorg je nagelriemen goed! Dat is de basis voor gezonde en dus lange nagels. Als ze flexibel zijn, bevordert dit de groei van je nagels. Het ziet er ook nog eens verzorgd uit.
-De bekende French Manicure ziet er verzorgd uit. Je hoeft niet meteen super lange nep nagels te kopen met overdreven witte randjes, je kan ze ook normaal qua lengte houden en een witte nagellak kopen met een natuurlijk effect. Catrice had bijv. eerst een lakje met witte nagellak voor een natuurlijk effect, d.w.z. dat de nagellak niet goed gepigmenteerd was. Je kan natuurlijk ook gewoon een Essence witte nagellak kopen, maar dan blijft het meestal niet zo lang zitten.
-Reinig je nagels altijd met nagellak remover voor je nagellak opdoet. Ook als je geen nagellak meer op had. Je nagels zijn meestal een beetje vettig, waardoor de nagellak niet heel lang blijft zitten.
Dont's:
-Gebruik nooit te lang nagel verharders. Ze kunnen je nagels weer sterk maken, maar na te lang gebruik worden je nagels weer broos en verliezen ze hun kracht. Gebruik een nagel verharder 4 keer per jaar 2 weken lang.
-Knip of bijt je nagelriemen Niet. Hierdoor komen de nagelriemen alleen maar harder terug. Beter voedt je ze met een nagelriemproduct.
-Laat je nep nagels niet te lang zitten! Je sluit je nagels af en er komt geen zuurstof en zonlicht meer bij. Je nagels hebben dat hard nodig, dus verwijder ze tijdig. Anders zul je erg beschadigde en slappe nagels terug vinden. Die dan weer 3 maanden nodig hebben om te herstellen.
-Er is gebleken dat mannen liever natuurlijke nagels zien, zoals de french manicure(76%). Maare, dat hoeft natuurlijk niet ;). Doe gewoon wat jezelf leuk vindt!

Hopelijk hebben jullie hier wat van geleerd en er wat aan gehad ;D.1 opmerking:

Laat gerust een reactie achter ;)